Page content

article content

Knutselen met je peuter, zonder rommel. Hoe doe je dat?

Wordt knutselen met jouw peuter ook altijd een gigantische rommel? Dit kan je ervan weerhouden om te gaan knutselen, en dat is zonde! Want knutselen is nu juist zo goed voor jouw peuter.

Daarom geef ik je graag tips hoe jullie samen kunnen genieten van het knutselen zonder dat jij daarna nog uren kan gaan opruimen en schoonmaken.

Knutselen met je peuter, hoe gaat dat bij jou?Verven rommel

Wat zullen we gaan doen? Knutselen!! Dat is wat je peuter wil gaan doen. In eerste instantie denk je nog ‘leuk!’. Meteen daarna zie je er tegenop… Het opruimen en schoonmaken duurt minimaal twee keer zo lang als het knutselfestijn zelf.

Misschien probeer je jouw peuter nog om te praten iets anders te gaan doen, maar op een gegeven moment kom je er niet meer onder uit. Er gaat geknutseld worden!

Voor mij was dit ook altijd een gedoe, totdat ik een paar simpele trucjes ontdekte. Sinds ik op deze manier met mijn kinderen knutsel is er veel minder rommel en hoeft er minder schoongemaakt te worden.

Overal rommel na het knutselen?

Zijn er bij jou in huis ook overal rommeltjes en snippertjes te vinden na het knutselen? Om dit te voorkomen zet ik altijd een prullenbakje op tafel neer. Alle rommel die gemaakt wordt kan meteen in de prullenbak gegooid worden.

Zo voorkom je dat er overal in huis snippertjes ronddwalen. En je leert je kind onbewust meteen alle troep direct op te ruimen. Zij vinden achteraf opruimen ook geen pretje dus maak daar gebruik van.

Verven zonder rommel

Zit de verf ook overal, na het verven met je peuter? Om te voorkomen dat ik na het knutselen veel schoon moet maken scheur ik wat vuilniszakken uit. Deze schuif ik onder de tafel en stoelen. Na het knutselen rol je ze eenvoudig op en weg is de rommel!

De kinderen krijgen een kliederschort aan zodat de kleertjes schoon blijven. Dit kliederschort van de ikea vind ik heel fijn.

Zo heb je veel minder werk na een activiteit en blijft het knutselen leuk.

Beertjes knutselen

Lijmen zonder rommel

Lijmen is een fascinerende bezigheid, zeker voor kleine kinderen en peuters. Maar krijgt jouw peuter het ook altijd voor elkaar om zelf meer onder de lijm te zitten dan zijn of haar knutselwerk? Ook daar is een oplossing voor.

Als je wilt lijmen zonder rommel maak je een lijmspons. Neem een bakje en een spons die hier precies in past. Giet gewone knutsellijm over de spons en laat het even intrekken. Nu kan je kind de te lijmen spulletjes op de spons drukken en opplakken, zonder eerst een halve fles lijm eroverheen te knijpen.
Het mooiste is het als je hiervoor een goed afsluitbaar bakje kiest, dan kan je hem de volgende keer weer gebruiken.

Word jij gek van die glitters

Glitters zijn moeilijk te ‘vangen’, maar zo leuk om mee te knutselen. Soms kan je weken na het knutselen nog glitters tegenkomen. Natuurlijk kan je er steeds de stofzuiger bij slepen. Maar met zo’n simpele, plakkende kledingroller ruim je ze zo weer op.

Knutselen met je peuter moet vooral leuk zijn

Rommel of geen rommel, zolang het knutselen met je peuter maar leuk is. Heb je soms moeite om nieuwe, uitdagende knutselopdrachten te verzinnen? Wordt dan lid van Knutsel4Kids en krijg een community vol inspiratie en elke week nieuwe, leuke en unieke knutselopdrachten.

Word Lid Knutsel4Kids

Comment Section

0 reacties op “Knutselen met je peuter, zonder rommel. Hoe doe je dat?

Plaats een reactie


*